Innan du köper noice cancelling hörlurar är det bra att ha en viss förståelse hur de fungerar.

.

Hörlurar som stänger ute ljud

Hörlurar med aktiv brusreducering använder mikrofoner för att lyssna på yttre ljud och använder sedan en teknik att aktivt blockera ut det yttre oönskade ljudet. Detta samtidigt utan att förlora kvalitén på det ljud som Du lyssnar på i hörlurarna eller Du kanske inte vill lyssna på något ljud alls. För mer information om hur hörlurar med aktiv brusreducering fungerar, se här.

.

Ljudisolerade hörlurar

Det är viktigt att skilja på begreppen “brusreducerande”- och “ljudisolerande hörlurar”. Ljudisolering är en passiv, medan brusreducering är en aktiv process. Ljudisolerade hörlurar är ju mer att likna vid hörselkåpor. Dvs funktionen eller kvalitén på hörlurarna är helt beroende på att de täcker örat och dämpar det yttre ljudet. Hörlurar med aktiv brusreducering plus rätt utformad ljudisolering ger Dig optimal avskärmning från yttre oönskat ljud.

.

Bästa brusreducerande hörlurarna för Dig

Att köpa bra brusreducerande hörlurar är en bra investering, speciellt om du gillar att ha det tyst eller lyssna på musik när du är på resande fot, t.ex med flygplan, buss eller tåg.

.

Några faktorer att ta ställning till:

Det finns i princip tre olika typer av hörlurar:

anc hörlurar
.

1) Over-ear omsluter hela örat.

För bästa ljud och ljudisolerande förmåga är over-ear, alltså öronkåpor som täcker hela örat det enda alternativet. Samtidigt ställer det krav på att kåporna är vadderade och sköna att bära. Ett viktigt krav är att huvudbygeln går att justera, de skall sitta åt runt örat utan att trycka på huvudet. Öronkåpor kan dock, speciellt vid längre användning, uppfattas som varma och ge “svettiga öron”. Hur bekvämt eller obekämt det upplevs att använda öronkåpor är dock olika från individ till individ.

.
träningshörlurar

Ett vanligt material i öronkåpor (öronkuddar) för hörlurar är proteinläder. Proteinläder (protein leather/leatherette) är syntetiskt läder gjord med en speciell typ av harts samt äggskalprotein. Proteinläder med hög kvalite har en hållbarhet jämfört med äkta läder men man skulle kunna säga även längre hållbarhet då proteinläder kräver minimalt med underhåll och rengöring. Proteinläder med hög kvalite ger öronkuddar med en mjuk slitstark yta som är komfortabla att använda. Också en aspekt är att proteinläder inte kommer från något djur.

.

2) In-ear hörlurar är samma som öronsnäckor eller öronpluggar.

Med öronpluggar (in ear hörlurar) tappar man mycket av den ljudisolerande funktion som ett par rätt utformade öronkåpor ger. Men de är lätta och smidiga att bära och i kombination med aktiv brusreducering är det ett populärt val för många. Letar Du efter sport- eller träningshörlurar är trådlösa in ear hörlurar i praktiken det enda alternativet.

.

3) On-ear är halvstora hörlurar med platta öronkuddar som är designade för att vila mot utsidan av öronen, men täcker inte öronen helt.

On-ear hörlurar får betraktas som ett mellanting, kompromiss mellan in-ear och over-ear hörlurar.

.

Ytterligare faktorer att ta ställning till:

• Trådlös eller sladd anslutning – till din “ljudspelare”. Med trådlös avser vi här det som kallas bluetooth-anslutning. För användning av sladd är den vanligaste anslutningen mot “ljudspelaren” den sk. “3.5mm”

• Batteritid – lång batterilivslängd är självklart bra. Bra hörlurar med aktiv brusavstängningsteknik och bluetooth har upp till 20 timmars användning. Batteritiden anges ibland med brusavstängningsteknik AV eller PÅ (ON/OFF). Aktiv brusreducering förbrukar ju batterienergi.

• Ljudkvalite – när Du är kopplad till din “ljudspelare”. Upplevd ljudkvalite är ju i mångt och mycket en subjektiv bedömning, men hög ljudkvalite är ju en viktig, om inte den viktigaste egenskapen för ett par hörlurar. Och här kan i slutändan bara Du avgöra vad som är bra eller inte.

.

Vad är CVC 6.0 noise cancelling hörlurar?

CVC 6.0 (Clear Voice Capture) är en uppsättning av ljudreduceringsalgoritmer som vissa hörlurar har inbyggda i mikrofonens ljudbehandlingskrets. Hörlurar med CVC 6.0 teknik är alltså inte aktivt brusreducerande hörlurar. CVC 6.0 är en teknik för att förbättra samtalskvaliten för bluetooth hörlurar vid ett telefonsamtal och då genom att reducera omgivningsljudet för lyssnaren/mottagaren. Så om Du använder hörlurar med CVC 6.0 teknik för ett samtal upplever Du ingen direkt nytta förutom att den andre personen hör Dig tydligare. Vilket kan vara nog så viktigt.

.
.